Heleen van Royen
 

Bestsellerauteur, vrouw van Ton, moeder van Olivia en Sam en literaire provocateur.

‘Good girls go to heaven. Bad girls go everywhere else.’
Mae West

Heleen van Royen (1965) debuteerde in 2000 met de kaskraker De gelukkige huisvrouw, waarvan meer dan 500.000 exemplaren werden verkocht. Haar tweede boek, Godin van de jacht, veroverde meteen na verschijning de bestsellerlijsten en was de best verkochte Nederlandse roman van 2003. Datzelfde jaar werd een selectie van haar spraakmakende columns voor Het Parool en Planet Internet gebundeld in Je zal er maar mee getrouwd zijn. In 2006 verscheen De ontsnapping, dat genomineerd werd voor de NS Publieksprijs. Een jaar later publiceerde Heleen samen met lingerieontwerpster Marlies Dekkers het boek Stout en in 2008 De mannentester. De roman kwam binnen op nummer 1 van de bestsellerlijsten en de Duitse rechten waren al voor verschijning verkocht. In 2010 verscheen de bundel De naaimachine en in 2011 Het grote Heleen van Royen zomerboek.

Van de boeken van Heleen van Royen werden ruim anderhalf miljoen exemplaren verkocht en haar werk is in meer dan dertien landen verschenen. In het voorjaar van 2013 verschijnt haar langverwachte nieuwe roman De maagd.

Heleen verovert ook het theater en de bioscoop. In december 2009 ging het theaterstuk De Gelukkige Huisvrouw in première, met in de titelrol Isa Hoes. Het kreeg juichende kritieken. In 2010 werd het boek verfilmd met Carice van Houten en Waldemar Torenstra in de hoofdrollen. De film trok in de bioscoop meer dan een half miljoen bezoekers en de dvd werd op de dag van verschijnen al platina: meer dan 100.000 verkochte exemplaren. De verfilming van De ontsnapping wordt najaar 2013 verwacht.

Heleen is getrouwd met Ton van Royen. Ze wonen in de Algarve in Portugal en hebben een dochter en een zoon.

‘Van Royen is een literaire provocateur. Ze brengt een nieuw type roman de Nederlandse literatuur binnen, waarin ze met volle kracht de vloer aanveegt met het zoetige genre van de Bildungsroman van schrijfsters als Isabel Allende of, bij ons, Margriet de Moor, Tessa de Loo en Nelleke Noordervliet [...] Ze drukt de lezer keer op keer met zijn neus op de feiten.'
Kees ’t Hart, De Groene Amsterdammer

 
 
 

© foto: Mark Uyl

Heleen's
Obsessies Verlanglijstje Muziek Recepten
 
Obsessies

Rafael Nadal
Datum: 3-9-2008
Christian the lion
Datum: 3-9-2008
 
Verlanglijstje

Pablo terugvinden. Pablo is een van onze honden. Hij verdween in januari 2008 en is sindsdien spoorloos.

Nadal ontmoeten

Een internationale bestseller schrijven, à la de Da Vinci Code

Bij Oprah op de bank

Gezond, fris en fruitig 100 jaar worden

Veel kleinkinderen

Wereldvrede

 
Muziek

Heleen luistert momenteel graag naar...